Taustani
Vastaamista tietotekniikan haasteisiin ohjelmistojen avulla vuodesta 1992
Yrittäjä Timo Lintunen
Aluksi kassakoneita korvaamaan tietokoneilla
Ensimmäisen yritysmaailman atk-haasteen esitti minulle eräs kotikuntani yrittäjä Vääksyssä kesällä 1992, pahimpaan lama-aikaan, kun hän kysyi, tekisinkö hänelle ohjelman kassakuittien tekoon ja tallentamiseen. Häneltä löytyi tietokone ja matriisikirjoitin, mutta ei tarvittavaa ohjelmaa.
Päätin tehdä tällaisen ohjelman harrastusmielessä, sen verran olin opetellut ohjelmointia. Niin kuitenkin kävi, että hanke meni ansiotyön puolelle, kun sanaa ohjelmasta liikkui ja sille löytyi valtakunnallinen jälleenmyyjä, joka halusi kassakoneiden rinnalla ja sijasta alkaa myymään kassaohjelmistoja.
Niinpä saman vuoden syksyllä perustin t:mi T. Lintusen. Sen puitteissa aloin kehitellä ohjelmasta versiota laajempaan käyttöön ja seuraavana keväänä se päästiin lanseeraamaan. Ohjelman nimeksi tuli Kassava.
Vuoden päästä kun valmistuin ylioppilaaksi, tuli aika aloittaa työt ohjelman parissa Helsingissä. Samalla alkoi kiertäminen ympäri Suomea potentiaalisilla asiakkailla. Kaupan alat ja palvelualat, joilla käytettiin entuudestaan kassakoneita, tulivat tutuiksi.
Toiveiden kirjo oli melkoinen - päivittäistavarakaupoille tehtiin vaakaliitäntöjä, partureille vuokratuolitoimintoja ja kioskeille videokasettien vuokraustoimintoja sekä monelle muulle alalle eri alakohtaisia toimintoja. Pian saatiin kauppoja vauhdittamaan valtakunnallisesti tunnettu referenssiasiakas autotarvikealalta. Yleisesti ottaen asiakkaat halusivat toiminnot, jotka olivat jo kassakoneissa ja päälle uudet herkut, joita kassakoneissa ei voitu ajatellakaan, kuten laskutus, varastonhallinta ja tilaukset.
Toimialaksi tekninen kauppa ja korjaamot
Toiminta muuttui osakeyhtiöksi, Kassava Oy:ksi, vuonna 1995 kehitystyön ja markkinoinnin suuntautuessa autovaraosakaupalle ja korjaamoille. Varaosakaupan alalle tuli maahantuojilta sähköinen tilausjärjestelmä ja päätettiin, että oli tullut aika valita, mihin toimialaan haluttiin panostaa. Tässä vaiheessa aloitin työn ohessa myös opiskelut.
Vuonna 1997 tuli vuoroon ensimmäisen Windows- pohjaisen ohjelmiston kehittäminen pienemmille autokorjaamoille. Sitä alkoi myydä uusi jälleenmyyjäni, joka oli kokonaan autokorjaamoalalle keskittynyt yritys. Syntyi Windows- ohjelmien tavaramerkki FuturSoft ja tuotenimi AutoFutur. Rekrytoin ohjelmistokehittäjiä ja siirryin itse enemmän suunnittelun ja projektipäällikön tehtäviin.
Vuoden 1998 lopulla perustimme kahden uuden yhtiökumppanini kanssa FuturSoft Oy:n, jonka puitteissa kehitettiin sen jälkeen uuden sukupolven laajat ohjelmistot. Pitkäjänteinen kehitystyö keskittyi varaosa- ja korjaamoalaan sekä myöhemmin konealaan ja rengaskauppaan. Näinä vuosina alun perin kassaohjelmistosta lähtenyt sovellus laajeni toiminnanohjausohjelmistoksi, jossa oli lopulta yli 200 lisämoduulia, 2500 yrityskohtaista valinnaisuutta ja satoja näyttöruutuja. Omat roolini FuturSoftin vuosina olivat kehitysjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävät, joiden lisäksi hyvin monet ohjelmistotalon työtehtävät tulivat tutuiksi.
Vuonna 2016 myimme FuturSoftin ruotsalaiselle Vitec Software Group -konsernille. Tässä vaiheessa ohjelmia käytti reilut 1500 yritystä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Näin päättyi minun osaltani 24 vuoden urakka. Lopuksi toimin vielä jonkin aikaa uuden omistajan palveluksessa ja sain näin työkokemusta myös siitä, millaista on toimia osana pohjoismaista pörssiyhtiötä.
Liiketoiminnan kehittäminen ohjelmistoilla jatkuu
Vuodesta 2019 lähtien Lintunen Consulting (Windium Oy) tähtää pohjimmiltaan samaan tavoitteeseen kuin minä aiemmassa toiminnassani jo vuodesta 1992 lähtien, eli tietotekniikan mahdollisimman tehokkaaseen hyödyntämiseen asiakasyrityksissä. Haluan kehittää asiakkaideni liiketoimintaa tietojärjestelmien, mutta myös muun systemaattisen kehitystyön keinoin.
IT-kokemuksen ja kaupallisen koulutuksen myötä minulla on hyvä näppituntuma siihen, milloin kannattaa muuttaa tietojärjestelmiä ja milloin taas itse yrityksen toimintaa. Vuosien varrella tekemäni jatkuva tarpeiden selvitystyö ja projektien läpivienti ovat ydinosaamistani, mitä tarjoan edelleen palveluna asiakkailleni, tällä kertaa riippumattomana asiantuntijana. Erityistä vahvuusaluettani ovat mm. erilaiset integraatiot ja asiakaskohtaiset sovitustyöt.
Työskentelyni yritysten toiminnan tehostamiseksi siis jatkuu. Omien ohjelmien kehittämisen sijasta keskityn palvelemaan eri valmisohjelmistojen ympäristössä riippumattomana toimijana ja tuomalla uusia ajatuksia jokapäiväisen toiminnan kehittämiseen. Tietotekniikan saralla mikään ei ole koskaan valmista - aina löytyy parannettavaa. Sen läksyn olen oppinut kehitysjohtaja-vuosieni aikana.
Millainen konsultti ja business coach olen?
Minua tuntevat kuvaavat minua usein määrätietoiseksi, järjestelmälliseksi ja joustavaksi. Erään testin mukaan vahvuuteni ovat rehellisyys, sinnikkyys, arviointikyky, johtajuus ja reiluus. Teen työt aina huolella loppuun, ja harvoin tulee seinää vastaan. Viime kädessä apu löytyy aina kysymällä tai muuten ottamalla selvää. Tarvittaessa opetettelen uusia asioita, jos tavoite sitä vaatii.
Turhasta en tässä iässä stressaa, vaan pikemmin ajattelen, että asioilla on taipumus järjestyä. Olen myös coach, joten tehtäväni on tietää, miten asettaa tavoitteita ja tarvittaessa ohittaa tai ylittää niiden edessä olevat esteet. Selvää on, etten lupaa sellaista, mitä en pysty pitämään.
Työskentelyni on siis tavoitteellista, mutta se se ei tarkoita, että tekisin töitä hampaat irvessä. Minulle on tärkeää päästä työskentelemään ihmisten kanssa, ei vain ruudun ääressä. Esimerkiksi coaching- keskustelut ovat loistava vastakohta päätetyöskentelylle.
Luonnettani kuvaa vielä se, että olen varsin rauhallinen ja pyrin löytämään aina kokonaisuutta ja eri osapuolia parhaiten palvelevan ratkaisun, asioiden väkisin runnomisen sijaan. Coachina olen saanut asiakkailtani kiitosta läsnäolosta ja aidosta kuuntelemisesta herkällä korvalla.
CV - koulutukset
Peruskoulutus
Ylioppilas, Vääksyn lukio, 1994
KTM, Helsingin kauppakorkeakoulu, 2007. Poimintoja erikoistumisvaiheen opinnoista:
- Ohjelmistoyrityksen johtaminen
- Liiketoiminnan kehittäminen tietotekniikan avulla, Liikkeenjohdon konsultointi
- Toiminnanohjausjärjestelmät, Markkinoinnin tietojärjestelmät ja asiakassuhteiden hallinta
- Elektroninen kaupankäynti
- Tietojärjestelmien suunnittelu, Ohjelmointi (Java), Tiedonhallinta
- Henkilöstön valinta, arviointi ja palkitseminen
- Pro Gradu tutkielma: Talous- ja materiaalinhallinnon ohjelmistovalmistajien kasvustrategiat
- Kandidaatintutkielma: Kansainvälistymisen ja toimialalaajentumisen vertailu kasvustrategiana
Valmennusohjelmia
- HHJ kurssi ja hyväksytysti suoritettu tutkinto: Hyväksytty hallituksen jäsen, Kauppakamari, 2021
- Certified Business Coach koulutus, monimuoto-opetus, BCI Business Coaching Institute, 2020
- “Digiyliopisto” digitaalisten tuotteiden liiketoiminnan valmennus, Intoloop Oy, 2020-2021
- Toimitusjohtajakurssi, 20 pv, Konsulttitoimisto Seppo Hoffren Oy, 2019-2020
- Power & Grow Coaching kasvuyritysvalmennus, 15 pv, Consultium Oy ja Prime Advice, 2014
- Uudenmaan pk-yritysten johtamisen valmennus, 10 pv, Balentor Oy, 2013
- Kansainvälistymisvalmennus Uudenmaan pk-yrityksille, 15 pv, Fintra, 2000-2001
Erillisiä koulutuksia
- Tieturi Oy: Vaatimusmäärittely, C#, ASP.NET, Agile projektijohtaminen, Projektisalkun hallinta, AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals, Liiketoimintaprosessien kehittäminen, Liiketoimintaprosessien mallintaminen, Certified Scrum product owner, Scrum perusteet, Lean IT Foundation, Microsoft Project, Microsoft Visio, Microsoft SQL Server, Ohjelmistokehityksen ketterät menetelmät
- Sulava Oy: AZ-104 Microsoft Azure Administrator, DP-300 Administering Microsoft Azure SQL solutions
- Eduhouse: DP-900 Microsoft Azure Data Fundamentals, useita Cloud Pro ohjelman kursseja, kuten .NET sovelluskehitys ja JavaScript kehitys
- Wakaru Oy: Service Deskin taustaprosessit, ITIL 4 Foundation, PRINCE2 Foundation
- Muita kouluttajia: Corellia Helsinki: Yrityssivusto WordPressilla, Ratekoulutus: Juhana Torkki: Puheen valmistamisen tehovalmennus, Yritysakatemia: Parempi työilmapiiri työyhteisöön
- Useita verkkokursseja, mm. Lean Six Sigma Yellow Belt (Leanvalmennus.fi), Trainers’ Housen valmennuspassi-koulutuskokonaisuus
- Olen aktiivinen ammattitapahtumissa kävijä, mm. viime aikoina Projektipäivät 2019, Devops 2020, AIOPS 2020, Prosessipäivät 2020, Projektipäivät 2020